Blognieuws

Augustus

Langzaam voel je het eind van de zomer naderen. Je ruikt het in de lucht… De bolchrysanten staan weer te pronken bij de bloemenzaken en vinden gretig aftrek. De regen heeft de laatste zomerbloeiers de genadeklap gegeven. Reden om ze snel te vervangen dus. De vrolijke kleurtjes van de chrysanten halen het terras en de overkapping weer helemaal op zodat het ook in de nazomer fijn blijft om even met een kop koffie te genieten van een momentje voor jezelf. Die laatste zonnestralen koester ik trouwens net zo, als de eerste stralen van het seizoen. Daar tussen in is het me al te snel te warm en zoek ik liever de schaduw op.

Het is eind augustus, scholen starten het schooljaar op. De vakantieperiode loopt ten einde. Langzaam begint het leven weer zijn gewone gangetje aan te nemen. Het is gelijkertijd ook de periode dat de wagenbouwers in Markelo de laatste werkzaamheden verrichten aan de optochtwagens. Die periode werd vorig jaar overgeslagen door de maatregelen rondom corona en het Dorpsfeest Markelo werd geannuleerd. Ook dit jaar zit het er niet in. De vrolijk Dorpsfeestkleuren sieren hier en daar de straten op door de vlaggetjes die toch zijn opgehangen maar hét feest met de feesttent blijft ook dit jaar uit.

Vorig jaar besloot de Markelose horeca toch binnen de richtlijnen een beetje Dorpsfeestgevoel over Markelo uit te strooien. Dit jaar lijkt hetzelfde te gebeuren. Het Kaasplein wordt toch omgedoopt tot een beetje Dorpsfeestplein en de horeca laat zien dat ze snel kunnen schakelen en hun gasten in de watten willen leggen. Wie er behoefte aan heeft kan het laatste volle weekend van augustus genieten op een terras van de saamhorigheid die er in dit weekend heerst. Een knap staaltje  werk en vakmanschap laat de horeca hiermee zien. Roeien met de riemen die je hebt, maar toch het bootje zo mooi aankleden dat het een feestje is om er in te mogen varen.

Voor ons als fotografen van Fotostudio Markelo betekent het dat we midden in het feestgedruis, mee kunnen genieten. Ongetwijfeld gaan we weer een mooie sfeerimpressie op beeld vastleggen. Het feestelijke sfeertje komt vast en zeker wel overwaaien… wat zullen we blij zijn wanneer ook die laatste coronamaatregelen door het kabinet worden losgelaten.

Vakantiefoto’s

De vakantieperiode zit er bijna op. Heb jij in de afgelopen weken ook zo veel foto’s gemaakt en herinneringen vastgelegd met je camera of telefoon? Voor mij geldt als ik nu niets met deze foto’s doe, dan verdwijnen ze in de cloud! Dus neem ik deze week nog de tijd om met een bakje koffie, na te genieten van alle foto’s én meteen een aparte map te maken met een selectie van de foto’s die ik goed genoeg vind om een plekje te krijgen in het zomer-fotoalbum van dit jaar.

Want wees nou eerlijk; zo’n gaaf album pak je veel sneller om nog eens te genieten van al die mooie beelden. Of misschien deel je jullie vakantiemomenten graag met familie en vrienden? Een fotoalbum wint het natuurlijk glansrijk van een telefoonschermpje.

Op internet zijn er talloze mogelijkheden om online een fotoalbum te maken. Als fotograaf kiezen wij natuurlijk voor een hoogwaardig kwaliteit boek dat in verschillende formaten kan worden besteld geheel naar eigen wens. Met behulp van een stap-voor-stap menu maak je eenvoudig een professioneel fotoalbum. Heb ik je op een idee gebracht? Neem dan een kijkje op https://www.marjannoteboom.nl/fotos-afdrukken/ en klik op -Pro choice bestel foto’s en producten-. Scroll vervolgens naar -fotoboek- en volg de stappen op het scherm. Kom je er niet uit of heb je geen tijd en wil je toch een fotoboek laten maken? Zet de foto’s op een USB stick en maak een afspraak met ons. We kunnen je op weg helpen of maken zelfs in opdracht het gehele album voor jullie.

Vakantiegevoel!

Geen wekker die zorgt dat je wakker schrikt. Vrolijk kwetterende vogeltjes en een streepje zonlicht dat langs het gordijn de slaapkamer in schijnt zorgen ervoor dat je niet de hele morgen in bed blijft liggen. Rustig wakker worden en opstaan. Een ontbijtje buiten aan de tuintafel met verse broodjes van de bakker én een heerlijk bakje koffie. Op ons eigen terras en ook nog eens in onze eigen tuin heb ik een fijn plekje gevonden en toch neigt dit naar het ultieme vakantiegevoel. Niks moet en alles is goed… Je hoeft niet je koffers te pakken en naar verre oorden te reizen om toch het vakantiegevoel op te kunnen roepen.

Ondanks de vrije dagen merk ik dat ik het prettig vind, om ‘s morgens toch een aantal vaste rituelen te blijven volgen. Zo wordt het nieuws uitgebreid bekeken. Daarna scrol ik meteen ook even door de mailboxen, net als elke morgen met een kop koffie op tafel en de iPad in de hand. Na nog een tweede kop koffie geniet ik van een klein rondje door de tuin, bedenk meteen wat we vanavond gaan eten en zie dat de bramen nu ineens snel verkleuren. Ik bedenk me dat het nog even duurt voordat we er jam van kunnen maken; heerlijk! Een aardbei verdwijnt ondertussen in mijn mond en ik prijs me gelukkig met ons eigen huis en tuin.

Een tuin die voldoende vrijheid biedt om een paar dagen offline te gaan. De knop kan ik ook hier, prima omzetten. Genieten van de kleine dingen is tenslotte waar het omdraait! Voor de één een kunst, voor de ander is het een lifestyle. Feit is dat ‘genieten’ niets heeft te maken met geld of status.

Paardenreddingsboot Ameland

Heel in de verte hoor je ze al aankomen. Nog voordat je de stoet kunt zien, heb je dat geweldige geluid van dravende paarden op de klinkerweg al gehoord. Langzaam komt het dichterbij en wordt het op en rond de strandopgang drukker en drukker. Iedereen probeert het mooiste plekje te bemachtigen, om die geweldige demonstratie van de Paardenreddingsboot op Ameland te bekijken. De kracht en het geluid, welke je ervaart op het moment dat de tien paarden met de paardenreddingsboot het strand op komen stuiven is overweldigend.

De paarden draaien door de branding van de Waddenzee richting de duinen, worden losgekoppeld van de oplegger met de reddingsboot. Een man met een lange prikstok verkent de zeebodem terwijl vier paarden aan weerskanten van de oplegger worden ingespannen. De paarden weten exact wat er van ze verwacht wordt en trappelen vol ongeduld tot het startsein wordt gegeven. Een fluitje volgt en de oplegger komt langzaam in beweging. De acht paarden zorgen voor een enorme krachtexplosie en lopen tot hun borst het water in. De paardenreddingsboot raakt het water en niet veel later vaart de reddingsboot met de bemanning de Waddenzee op. De paarden keren om en trekken de oplegger uit de zee nadat opnieuw het fluitje zorgt voor het startsein.

De passie waarmee de vele vrijwilligers elke keer weer deze demonstratie verzorgen op het strand van Ameland is bewonderenswaardig. Vol enthousiasme worden vragen beantwoord. De Amelanders geven de toeristen met deze demonstratie een kijkje in de geschiedenis. De kracht die vrij komt wanneer de paarden in beweging komen is overweldigend en levert een geweldig schouwspel op.

De demonstratie van de Paardenreddingsboot op Ameland is een indrukwekkend schouwspel voor jong en oud. Een bezoek aan het paardengraf dat iets verder in de duinen ligt herinnert net als het schouwspel op het strand aan vroegere tijden. In de huidige tijd is het namelijk de reddingsboot Anna Margaretha die met hoge snelheid vanuit haar ligplaats in de Ballummerbocht richting een schip in nood vaart.

Coronakilo’s

De eeuwige strijd tegen de weegschaal. Daar waar iedereen geniet van de meest mooie opgemaakte hapjesplanken, lijkt het wel alsof de kilo’s er bij mij al aanvliegen als ik er alleen maar langs loop. Natuurlijk hebben de maatregelen om het coronavirus te lijf te gaan, ook geen positieve uitwerking op het gewicht. Persoonlijk komt daar bij mij de winter met kou en neerslag nog eens bij want dat zijn voor mij omstandigheden waarbij ik me liever thuis verstop dan er op uit te gaan.

Uurtje langer
Maar de excuses kunnen zo langzamerhand wel de kast in. De lente ontluikt, de zon laat zich vaker zien en het allerbelangrijkste…, dé zomertijd is gestart. Dat uurtje langer na het avondeten is nu al fijn en die tijd wordt de komende weken alleen maar uitgebreid. Voldoende tijd om ’s avonds nog even op de fiets te stappen, met de hond naar het bos of de Schipbeek te gaan of die hoognodige klusjes in de tuin op te pakken. Lekker actief bezig zijn en niet het excuus pakken dat er nog allerlei werk op de laptop gedaan moet worden.

Fietsen geeft energie
Eerlijk is eerlijk, de weg om op de fiets te gaan stappen is lang maar als ik er eenmaal op zit is het zo fijn. Genietend van het frisse groen in de natuur, de hazen in de wei en zo af toe zie ik zelfs de reeën tegen de bosrand grazend in de laatste avondzon. Fietsen kost op deze manier geen energie maar geeft juist energie. Dan mogen we ons toch rijk prijzen dat we wonen in gemeente Hof van Twente.

Koop lokaal
De enorme landgoederen, de fietspaden langs de Schipbeek maar ook de prachtige kernen van Markelo, Diepenheim en Goor zijn op de fiets prima te bereiken. Meteen ff die lokale boodschappen in de Hof meepakken op een vrije dag tijdens zo’n fietstochtje en niet vanavond op de bank online bestellen. Natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk in Markelo te winkelen maar soms moet je het iets verder zoeken en moet ik de Herikerberg toch over.

Click en collect
De benodigde artikelen eerst online reserveren en betalen en daarna de bestelling afhalen. Het click en collect systeem klinkt leuk maar goh, wat mis ik het om lekker impulsief te bedenken om even te willen gaan winkelen. Vreemde gedachtegang voor iemand die niet van winkelen houdt maar het is wel wat het is. Heb ik op mijn vrije dag het hele huis weer ‘spic en span’ en mist er nog een bos bloemen op de tafel, dan is het fijn om even op pad te gaan. Gelukkig is dat weer mogelijkheid met kleine aanpassingen door de bloemist die momenteel buiten moet gaan verkopen. Maar een kop koffie op een terras of een nieuwe broek scoren is wat lastiger nu… maar de versoepelingen komen steeds dichterbij.

Versoepelingen
Als straks het sein op groen wordt gezet en de horeca haar terrassen weer mag openen, we gezellig kunnen gaan winkelen en er ook weer evenementen kunnen plaatsvinden moeten we de vele dingen waarin we beperkt werden maar snel vergeten. Op naar het nieuwe normaal… De afgelopen periode kan de geschiedenisboeken maar voor het opruimen van de coronakilo’s moeten we iets meer moeite gaan doen.